Werkwijze

Bij Gut Feeling kunnen cliënten terecht voor kortdurende behandeling of diagnostisch onderzoek (voormalige Basis GGZ).


De werkwijze verloopt in een vaste volgorde:

Aanmelding



Intake

Behandeling

Afsluiting

Aanmelding: Aanmelding voor een intake kan via de mail (k.gutkind@gut-feeling.nl), telefonisch (06-23305982) of via het aanmeldformulier op de pagina Contact. Telefonisch kan u zowel bellen als een whatsapp bericht sturen. U wordt dan uitgenodigd voor een intakegesprek. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de psychologische behandeling dient u over een verwijsbrief van de huisarts te beschikken. Uw huisarts kan er ook voor kiezen u door te verwijzen via Zorgdomein. Met de verwijzer kan overlegd worden over uw aanmelding, overleg vindt altijd plaats met uw toestemming. Op de pagina Verwijzers en Tarieven kan u meer informatie vinden over de huidige wachttijd bij Gut Feeling.

Intake: De intakefase bestaat uit twee gesprekken van één uur. Tijdens de intake worden uw klachten en hulpvraag besproken. Er wordt samen met u gekeken naar waar de behandeling zich op zal richten. Na het eerste intakegesprek hoort u of u in behandeling kan komen bij Gut Feeling of dat het beter is om u door te verwijzen voor een meer specialistische behandeling. In het tweede intakegesprek wordt samen met u een concreet behandelplan opgesteld op basis van uw behandeldoelen, de (eventuele) DSM-diagnose besproken en de HoNOS+ vragenlijst ingevuld. Meer informatie over de DSM-diagnose en de HoNOS+ vragenlijst kan u vinden onder Verwijzers en Tarieven.

Behandeling: Wanneer u in behandeling komt bij Gut Feeling wordt er samen met u gekeken naar welke behandeling het beste bij uw vraag aansluit. De aangeboden behandelvormen zijn conform de GGZ-richtlijnen en zijn evidence-based. Tijdens de behandeling wordt er regelmatig geëvalueerd met betrekking tot uw doelen. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de aangeboden behandelvormen.

Afsluiting: In deze fase wordt uw behandeling afgerond. Er wordt samen met u geëvalueerd over het behandelresultaat en de mate waarin u tevreden bent over de aangeboden behandeling. Er wordt ook samen met u gekeken naar of er nog eventuele vervolgbehandeling noodzakelijk is. Indien u bent doorverwezen door de huisarts wordt er in de laatste sessie van uw behandeling samen met u een eindbrief opgesteld voor de huisarts. Deze eindbrief wordt alleen verzonden als u hier toestemming voor geeft.

Aangeboden behandelvormen

Cognitieve gedragstherapie


Cognitieve gedragstherapie gaat uit van de invloed van de gedachten die wij hebben en het gedrag dat wij vertonen op hoe wij ons voelen. Bij cognitieve gedragstherapie wordt er allereerst samen met u gekeken naar de verbinding tussen uw manier van denken, uw gedrag en hoe u zich voelt. Vervolgens wordt er stapsgewijs gekeken naar welke veranderingen mogelijk zouden kunnen zijn in het gedrag of de gedachte met als beoogd resultaat dat u zich ook beter zult gaan voelen. Cognitieve gedragstherapie is voor de meeste stoornissen de eerste aangewezen behandelvorm.  

E-Health


E-health gaat over het werken aan uw (mentale) gezondheid via het internet. Het betreft een behandelvorm waarin het contact digitaal verloopt en u naast digitale sessies ook digitale begeleiding ontvangt in de vorm van opdrachten die u thuis kan uitvoeren. E-health kan ook in combinatie met face-to-face behandeling worden ingezet, dan spreken wij van een blended behandeling. Digitale afspraken kunnen ook aangeboden worden buiten reguliere werktijden. In samenspraak kan met u gekeken worden naar wat het meest passend zou kunnen zijn voor uzelf.

Mindfulness


Bij een mindfulness behandeling staat het voelen centraal. Er wordt geoefend met het leren aandacht te schenken aan de ervaringen in het hier en nu. Veel klachten komen immers voort uit het terugdenken aan het verleden of het vooruitkijken naar de toekomst. Door te leren controleren waar wij bewust aandacht aan schenken is het doel om negatieve ervaringen of gedachten minder vat op ons te laten krijgen. Mindfulness is tegelijk een goede manier om uw stressniveau te verlagen.

Oplossingsgerichte therapie


Oplossingsgerichte therapie is een stroming binnen de cognitieve gedragstherapie. Hierbij komt echter de focus niet te liggen op het probleem of de klacht, maar op hetgeen dat u hiervoor in de plaats wil. De focus ligt dus op het stapsgewijs werken naar de gewenste situatie toe.

EMDR


EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een behandelvorm die ingezet wordt om nare of traumatische ervaringen te verwerken waar mensen last van zijn blijven houden in het heden. Tevens kan EMDR ook ingezet worden om angsten voor doemscenario’s in de toekomst te verminderen. Hoe EMDR in zijn werk gaat kunt u hiernaast zien.

Coaching


Bij coaching wordt u inzicht gevende begeleiding aangeboden gericht op het bewuster worden van de gevolgen van uw eigen gedrag en het leren hier nieuwe vaardigheden voor in de plaats te krijgen. Hierbij zijn de gesprekken steunend en structurerend van aard. Voor coaching hoeven er geen klachten aanwezig te zijn, het kan ook preventief van aard zijn. Gut Feeling biedt zowel coaching aan particulieren als aan het bedrijfsleven.

Systeemgesprekken


Bij systeemgesprekken is het uitgangspunt dat klachten niet ontstaan binnen een persoon maar dat klachten ontstaan binnen de relaties die een persoon heeft. Systeemgesprekken richten zich dus ook op de relaties tussen mensen. Centraal in deze behandelvorm is dat er samen met uw naasten (vaak familie of partners) gekeken wordt naar hoe de klachten ontstaan vanuit de relatie en hoe deze vanuit veranderingen in de relationele patronen verbeterd zouden worden. Systeemgesprekken zijn 90 minuten van duur in tegenstelling tot de standaard 60 minuten. Systeemgesprekken kunnen ook binnen een andere behandelvorm aangeboden worden.


Teamtraining


Teamtraining is gericht op het bedrijfsleven. Bij teamtraining wordt er niet naar individuele klachten gekeken of naar iemands individuele aandeel in de groep maar wordt er gekeken naar hoe het functioneren als groep verbeterd kan worden. U krijgt als team uitleg over een bepaald onderwerp en als groep zijnde wordt er gekeken naar hoe dit praktisch toepasbaar is op de werkvloer. Teamtraining kan ook gepaard gaan met coaching wanneer het van belang is om het geleerde ook op meer individueel niveau toe te passen.

Supervisie


Gut Feeling biedt ook supervisie aan basispsychologen, coaches en praktijkondersteuners die zich meer willen verdiepen in het vak of zich verder willen bekwamen in het behandelen.



Psychodiagnostisch onderzoek



Bij Gut Feeling kunt u ook terecht voor psychodiagnostisch onderzoek. De meest voorkomende soorten onderzoek zijn:

  • Onderzoek naar autisme
  • Onderzoek naar ADHD
  • Intelligentieonderzoek
  • Persoonlijkheidsonderzoek




Er wordt met u besproken waar een onderzoek allemaal uit bestaat en er wordt een onderzoeksrapportage voor u opgesteld zodra alle testresultaten binnen zijn. In samenspraak wordt er ook gekeken naar of behandeling geïndiceerd is op basis van de uitkomsten van het onderzoek. Bij Gut Feeling staat centraal dat er bij diagnostisch onderzoek niet alleen gekeken wordt naar of u voldoet aan de diagnostische criteria van een stoornis maar dat er ook breder gekeken wordt naar wat er mogelijk nog meer aan de hand zou kunnen zijn, hierdoor ontstaat een vollediger beeld.

Privacy


Psychologiepraktijk Gut Feeling werkt conform de wet AVG. Hier vindt u het privacystatement van Gut Feeling.

Kwaliteit


Iedere ggz-instelling en vrijgevestigde ggz-praktijk is per 1 januari 2017 verplicht een kwaliteitsstatuut te hebben. In het statuut worden de werkprocessen van de instelling of praktijk beschreven.

Het kwaliteitsstatuut is een garantie dat de instelling of praktijk voldoet aan een aantal door de overheid vastgestelde minimale eisen. Het nieuwe kwaliteitsstatuut van Psychologiepraktijk Gut Feeling (2023) is goedgekeurd. Deze vindt u hier.